2008. április 18., péntek

Ockham keresője: Entitások világhálója

Ha William Ockham (1288-1349), a későközépkori filozófus-szerzetes ma élne, borotvája helyett internetes keresője miatt emlékezne rá az utókor.
Európai kutatók az ő gazdaságossági elvét érvényesítve igyekeznek eligazodni a web útvesztőiben.
Az Ockham borotvája (Ockham’s razor) néven ismert tétel a számba vehető lehetőségek csökkentésének módszere. Azaz, ha egy jelenségre két magyarázat lehetséges, az egyszerűbbet, a kevesebb hipotézist tartalmazót kell elfogadnunk.
A nemrég indult és 2010-ben lezáruló európai uniós Okkam (és nem Ockham) projekt az ő gondolatából indul ki: nem szabad a szükségesnél nagyobb mértékben szaporítani a webes entitásokat. Márpedig a mai keresők – még a Google is – sajnos ezt teszik.
Gépnek és embernek egyaránt hamarabb rá kellene bukkannia arra, amit tényleg keres, és nem a végtelen adatdzsungelben bányászniuk.
A majdani Okkam kereső célobjektumai nem a kulcsszavakat tartalmazó dokumentumok lesznek, hanem entitások: emberek, helyek, szervezetek, események stb.
A rendszer magját a bárki által bármire – különböző formátumokban és alkalmazásokban –használható úgynevezett „globális azonosítók” (global identifiers) alkotják.
Paolo Bouquet, a projekt szellemi atyja (Trento Egyetem, Olaszország) szerint „A felhasználók azt hiszik, hogy újabb megfigyelőeszköz kerül majd forgalomba, és máris Nagy Testvér forgatókönyvekben kezdenek el gondolkodni.” Ő úgy véli, az információkeresés és a keresés eredményeit felhasználó interakció hatékonyabbá válásához nagyobb precizitásra lesz szükség, amihez már nem elegendő a kulcsszavas „találgatás”.
Mindez már a majdani szemantikus Web 3.0-hoz köthető.
Forrás: Agent Portal

Nincsenek megjegyzések: