2008. május 25., vasárnap

Szükség van-e roma e-befogadás programokra?

2008 az e-Inclusion (e-befogadás) éve.
Az EU hivatalosan is célul tűzte ki, hogy elősegíti a jelenleg a digitális szakadék által érintett, marginalizálódott társadalmi csoportok e-integrációját.
Ez Magyarországon összesen közel 6 millió embert érint - leginkább az időseket, a valamilyen fogyatékkal élőket és a roma népességet -, ezt a számot kellene egy év alatt 3 millióra csökkenteni.
A roma népesség alacsony részvétele az információs társadalomban azonban nem "roma-kérdés" - nem kötődik a roma kultúrához, szokásokhoz -, hanem sokkal inkább szegény-gazdasági kérdés.
A World Internet Project keretében végzett vizsgálatok eredményei szerint e kisebbség esetében egyelőre az IKT-hozzáférés és a használat is alacsonyabb szintű, mint a többségi társadalomban. Fennáll azonban a veszély, hogy a "roma e-Inclusion programként" indított projektek virtuális világunkban is elkülönülő, felzárkóztatásra szoruló csoporttá degradálják őket. Jobb, ha ezek a programok nem "roma" címkével, hanem a szükségleti tényezőket hangsúlyozva jelennek meg, hiszen itt nem az egyébként is rendkívül rétegezett roma népesség kultúrájához kapcsolódó hátrányt kell kiegyenlíteni.
Magyarországon egyelőre kevés ilyen e-Inclusion programot találunk, pedig hosszabb távon ez az ország versenyképességét is kedvezőtlenül befolyásolja.
Forrás: http://www.agent.ai/?folderID=165&articleID=2173&ctag=&iid=

Nincsenek megjegyzések: