2008. május 25., vasárnap

Csalóka biztonságérzet, a közösségi hálózati alkalmazások veszélyei

Hiába járunk el elővigyázatosan, közösségi hálózatokonMySpace-en, Facebook-on, iWiW-en – barangolva, öntudatlanul is kiszivárogtatunk magunkról személyes információkat.
Folyamatosan bombáznak bennünket olyan miniprogramokkal, melyek kizárólag akkor tölthetők le, ha egyes adatainkat automatikusan az alkalmazást létrehozó, forgalmazó cég rendelkezésére bocsátunk.
Mivel a legtöbb felhasználó általában gondolkodás nélkül klikkel rá az „Elfogadom”-ra, címe, telefonszáma, esetleg e-mail elérhetősége kivételével minden más adata „szabad préda” lesz.
Az adatok különböző célokra használhatók fel: el lehet adni, el lehet lopni.
Az elővigyázatlanság, a túlzott bizalom súlyos problémákat, például identitáslopást okozhat.
Túl sok adat kering rólunk a világhálón, s a közösségi hálózatok üzemeltetőinek általában fogalmuk sincs, kik és mit tesznek azokkal. Azt hisszük, hogy ha valamit felteszünk a világhálóra, privacy modellek védik azt.
Valójában szinte semmi nem védi, nemhogy privacy modellek. Ráadásul az információ nem megengedett, nem rendeltetésszerű felhasználása – egyértelmű visszaélésektől eltekintve – jogilag nehezen meghatározható jelenség, a precíz szabályozás egyelőre még várat magára!
Forrás: http://www.agent.ai/?folderID=166&articleID=2168&ctag=&iid=

Nincsenek megjegyzések: