2008. május 25., vasárnap

Nobel-díj játékért?

A Washington Egyetem nemrég bejelentett – a világhálón hozzáférhető – Foldit program lényege, hogy a fehérjék pontos rendeződésének (protein folding) mikéntjére nemcsak laboratóriumokban dolgozó tudósok, hanem számítógépes játékok rutinos résztvevői is megtalálhatják a választ.
Akár orvosi Nobel-díjig is vihetjük miközben ugyanúgy szórakozunk, mint megszoktuk.
Abszolút kezdő szinten megismerkedünk a fehérjéket alakító fizikai törvényekkel azonos szabályokkal, majd egy járványt kell megszüntetnünk egy a vírust deaktiváló fehérjekombinációval.
Számítógépes szimulációval ki lehetne kalkulálni a megoldást, csakhogy olyan nagyságú matematikai problémáról van szó, amelynek a megoldásához a földkerekség valamennyi gépének évszázadokig kellene megállás nélkül dolgozni.
Természetes emberi intuícióval hamarabb célba érünk, ráérző készségünk gyorsabb a számítógépek sziszifuszi munkájánál. A kutatók arra a ráérző képességre gondolnak, amelyet játék közben, minél gyakrabban játszunk, annál többször alkalmazunk, és sikereket érünk el vele. Egyesek csak ránéznek a játékra, és két perc leforgása alatt elérik a maximális pontszámot. Nem tudják megmagyarázni, mit miért tesznek, egyszerűen csak teszik, és eredménnyel járnak. Az egyik fejlesztő elmondása szerint tizenhárom éves fia jobb és gyorsabb nála a Foldit-ban.
A „győztes” fehérjéket laboratóriumban fogják szintetizálni, majd Petri-csészékben tesztelni.
A magas pontszámot elért játékosokat tudományos folyóiratokban méltatják.
Forrás: http://www.agent.ai/main.php?folderID=171&articleID=2172&ctag=&iid=

Nincsenek megjegyzések: