2008. május 29., csütörtök

Rovaragyú robotok: SPARK, SPARK II


Európai kutatók egy csoportja rovaragyakhoz hasonló robotvezérlési architektúrán dolgozik.
A 2004-ben indult, 2007. augusztusban lezárult SPARK (Spatial-temporal Patterns for Action-oriented perception in Roving robots) és a folytatás SPARK II projekt számítógépes modelljével cselekvésorientált érzékelést/észlelést igyekeznek megvalósítani.
Megközelítésük interdiszciplináris: sokat tanulnak a rovarok agyműködésével (is) foglalkozó kísérleti neurobiológiából és az emergens (kibontakozó) mintákat mutató nemlineáris dinamikus rendszerekből.
A modell a tanulást az alapszintű, reflexszerű viselkedési formák és a visszacsatolt külső, környezeti adatok összekombinálásával oldja meg emberi beavatkozás nélkül, saját érzékelésére és alkalmazkodóképességére hagyatkozva. Az autonómiához folyamatosan bővülő és frissülő, „kockáról kockára” épülő tudásbázis szükséges.
A SPARK robotjai kezdetben főként az örökölt – beépített – viselkedésformáikat fogják használni. A szoftverfelépítés lehetővé teszi, hogy a robot a vizuális, audió- és tapintásérzékelőkkel összegyűjtött információból dinamikusan evolválódó mintát hozzon létre. A későbbiekben ez a minta határozná meg a mozgást, a környezettel folytatott interakciókat.
A tudásbázis bővülésével egyre több ilyen önszerveződő minta jönne létre.
A majdani alkalmazásoknál elsősorban ipari feladatok, biztonsági és mentési műveletek jöhetnek szóba.
Forrás: http://www.agent.ai/?folderID=172&articleID=2179&ctag=&iid=

Nincsenek megjegyzések: